Vörtbröd

den

Full credit för både recept och bild till Lindas bakskola

Ca 25 st (11 st i en pajform)

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
450 g Fjällbrynt Messmör (1 burk)
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 msk vörtkrydda (kan uteslutas)
ca 16 dl rågsikt

Garnering
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke (eller en hushållsassistent). Tillsätt vatten och Fjällbrynt Messmör och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, sirap, vörtkrydda (kan uteslutas) och rågsikt, lite i taget mot slutet.

3. Blanda ordentligt och om degen känns för kladdig kan man tillsätta lite mer rågsikt. Knåda degen på ett mjölat bakbord i några minuter. Lägg degen i bunken och låt den jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.

4. Dela degen i mindre frallor, ca 11 stycken får plats i en pajform. (Degen räcker till ca 25 frallor)

5. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en pajform och lägg i ca 11 degfrallor. Pensla dem med ägg och strö över lite vetemjöl.

6. Låt frallorna jäsa i ca 30 min i formen. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 20 minuter. Njuta av nybakat bröd med smör och en god ost.