Rotfruktsgratäng

rotfruktsgratängIngredienser

  • 6 medelstora potatisar (6 medelstora potatisar motsvarar 600 g)
  • 3 medelstora morötter (3 medelstora morötter motsvarar 300 g)
  • 3 medelstora palsternackor (3 medelstora palsternackor motsvarar 300 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten purjolök
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 – 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • rivet skal av 1 citron
  • 1/2 dl färsk hackad timjan
  • 3 dl riven ost

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skiva rotfrukterna och vitlöken tunt. Ansa, skölj och skiva purjolöken.
  3. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt salt och peppar. Lägg ner rotfrukterna och vitlöken, låt dem sjuda på svag värme tills de börjar bli mjuka. Rör om försiktigt då och då så att det inte fastnar i botten på kastrullen.
  4. Skölj citronen och riv skalet. Vänd ner purjolök, citronskal, timjan och hälften av osten.
  5. Häll över i en ugnssäker form och strö över resten av osten. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.