Saffransbullar med mandelmassa och hallon

30 stycken

  • 25 g jäst
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 paket saffran (1 g)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 krm salt
  • 12 dl vetemjöl (ca 720 g)

Fyllning och pensling:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 200 g färska hallon
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg till pensling

Kristyr:

  • 1 äggvita
  • 2,5 dl florsocker
  • florsocker att pudra ovanpå

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 30 min + 1,5 tim att jäsa
  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och saffran till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Klicka i smöret och tillsätt saltet. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta degen för hand 10 min eller 5 min med degblandare. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Kavla ut degen på en mjölad bänk, till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut smöret och riv över mandelmassan. Fördela hallonen ovanpå, strö på socker och rulla ihop från långsidan. Skär i bitar, ca 4 cm, och lägg i stora muffinsformar. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 min.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Kristyr:

Vispa äggvita och florsocker med elvisp tills det är riktigt vitt. När bullarna svalnat, ringla över kristyren och pudra med florsocker.