Ljummen dinkel- och rotfruktssallad

Denna sallad på dinkel och rotfrukter serverar du ljummen tillsammans med en gremolata – en italiensk dressing på vitlök, citron och persilja. Dinkelsalladen får en trevligt kryddig smak av gremolatan och en skön sälta från smulad fetaost.

697791-ljum_dinkel_rfsallad_B0210För 4 personer

Rotfruktssallad

  • 200 g kålrot
  • 2 stora morötter
  • 3 rödbetor
  • 2 palsternackor
  • 2 rödlökar
  • 3 msk olivolja
  • 2 1/2 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 dl hel dinkel
  • 2 msk russin (gärna sultan) eller torkade aprikoser (2 msk russin motsvarar 4 st strimlade, torkade aprikoser)
  • 2 msk repad hackad timjan
  • salt och peppar
  • 150 g fetaost
  • ev 1 kruka färsk mynta till garnering

Gremolata

  • 2 vitlöksklyftor
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1/2 dl hackad bladpersilja
  • 1/2 dl olivolja

Gör så här

  1. Rotfruktssallad: Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär rotfrukterna i ca 3 cm stora bitar. Skala och skär löken i grova klyftor.
  3. Lägg rotfrukterna i en långpanna. Ringla över oljan och blanda runt. Rosta 30-40 minuter i ugnen, tills de är mjuka. Krydda med flingsalt och peppar. Koka under tiden dinkeln enligt anvisning på paketet.
  4. Gremolata: Skala och riv vitlöken till gremolatan. Blanda med citronskal och persilja. Rör i oljan.
  5. Blanda de varma rotfrukterna med dinkel, russin och timjan. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och smula över fetaosten. Garnera ev med mynta. Servera gremolatan till.