Denna sallad på dinkel och rotfrukter serverar du ljummen tillsammans med en gremolata – en italiensk dressing på vitlök, citron och persilja. Dinkelsalladen får en trevligt kryddig smak av gremolatan och en skön sälta från smulad fetaost.
Rotfruktssallad
- 200 g kålrot
- 2 stora morötter
- 3 rödbetor
- 2 palsternackor
- 2 rödlökar
- 3 msk olivolja
- 2 1/2 tsk flingsalt
- 2 krm svartpeppar
- 3 dl hel dinkel
- 2 msk russin (gärna sultan) eller torkade aprikoser (2 msk russin motsvarar 4 st strimlade, torkade aprikoser)
- 2 msk repad hackad timjan
- salt och peppar
- 150 g fetaost
- ev 1 kruka färsk mynta till garnering
Gremolata
- 2 vitlöksklyftor
- finrivet skal av 1 citron
- 1/2 dl hackad bladpersilja
- 1/2 dl olivolja
Gör så här
- Rotfruktssallad: Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och skär rotfrukterna i ca 3 cm stora bitar. Skala och skär löken i grova klyftor.
- Lägg rotfrukterna i en långpanna. Ringla över oljan och blanda runt. Rosta 30-40 minuter i ugnen, tills de är mjuka. Krydda med flingsalt och peppar. Koka under tiden dinkeln enligt anvisning på paketet.
- Gremolata: Skala och riv vitlöken till gremolatan. Blanda med citronskal och persilja. Rör i oljan.
- Blanda de varma rotfrukterna med dinkel, russin och timjan. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och smula över fetaosten. Garnera ev med mynta. Servera gremolatan till.