6 portioner
- 3 sötpotatisar
- 1 hel stor kyckling (à ca 1,8 kg)
- 2 bakpotatisar
- 2 zucchini
- 3 citroner
- 250 g schalottenlök
- olivolja
- salt och svartpeppar
Gör så här
- Ca 2 timmar före servering: Tänd ca 2 kg briketter (för 6 portioner) i en klotgrill.
- Ca 1 1/2 timmar före servering: Lägg en grillaluminiumform i botten på klotgrillen. Fördela briketterna på sidorna. Lägg sötpotatisen i formen. Lägg på locket. Ha luftspjällen öppna. Vid 200-250°C är det dags att stänga spjällen något så att inte grillen blir för het. Ta tid.
- Klipp upp kycklingen längs ryggen med en sax. Vik ut och tryck till så att kycklingen blir utfläkt.
- Pensla kycklingen runt om med olja.
- Skär bakpotatis och zucchini i ca 2 cm tjocka skivor på längden. Pensla skivorna med olja på båda sidorna. Dela citronerna på mitten.
- Salta och peppra kyckling och grönsaker runt om.
- Ca 1 timme före servering: Vänd på sötpotatisen och lägg ner löken i samma form. Lägg sedan kycklingen, utfläkt på grillgallret rakt ovanför aluminiumformen, så att den tillagas med så kallad indirekt grillning.
- Lägg på locket och efter några minuter justera ev luftspjällen – temperaturen ska vara drygt 200°C (medelhet grill).
- Ca 30 minuter före servering: Kycklingen ska nu börjat få fin färg. Grilla 15 minuter till.
- Kolla innertemperaturen intill benet, ska vara ca 82°C – ta ut och lägg i aluminiumfolie eller grilla vidare.
- Fördela bakpotatis- och zucchiniskivor samt citronhalvorna runt kycklingen, passa noga så de inte bränns. Efter ca 5 minuter vänd och flytta runt skivorna så att de blir jämnt grillade. Tiden kan variera en hel del.
- Gör ett stickprov i sötpotatisen, den ska vara riktigt mjuk.
- Vid servering: Dela sötpotatisarna och salta lätt. Skär av ½ cm av rotänden och tryck ut lökarna ur skalen mellan tumme och pekfinger.
- Lägg upp kyckling och grönsaker på en eller flera skärbrädor. Pressa över lite citronjuice.
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, om lämpliga såser serveras till.