Örtjärpar med pastasallad och rödvinsvinägrett

den

Smarriga vitlöks- och oreganojärpar som serveras till en pastasallad med härliga rödbetor och fetaost blir en perfekt söndagslunch! Bonus: receptet på en rödvinsvinägrett som passar utmärkt till järparna och pastasalladen.

578669-rtiga_j-rpar_med_pastasallad-ortiga_jarpar_För 4 personer

  • 2 – 4 rödbetor
  • 400 g pasta (t ex penne)
  • 1 rödlök
  • 100 g fetaost
  • 3/4 dl vinägrett

Järparna

  • 500 g köttfärs
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • 1 – 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk olja till stekning

Rödvinsvinägrett

Rör ihop 2 msk olivolja, 3 msk rödvinsvinäger, 2 tsk socker, 1 krm salt, 1 krm peppar och lite hackad persilja.

Gör så här

  1. Börja med att koka rödbetorna med skal i rikligt med vatten.
  2. Koka pastan enligt anvisning på paketet.
  3. Skala och skär löken i strimlor. Blanda med pastan. Smula ner fetaosten. Häll över vinägretten.
  4. Skala och tärna rödbetorna och vänd försiktigt ner dem i pastan.
  5. Järpar: Blanda alla ingredienser till järparna. Krydda med salt och peppar. Forma 4 större eller 8 mindre järpar (för 4 port). Trä ev upp på spett. Stek i olja, eller grilla.