Björnbärstårta med chokladbotten och citronfyllning

den

29486_148230För 16 personer

Tårtbotten:

  • 225 g smör
  • 3 ägg
  • 4,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 msk kakao
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl kallt vatten

Fyllning:

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk florsocker
  • 200 g färskost
  • 250 g färska björnbär eller andra bär

Citronfyllning:

  • 2 dl lemon curd

Dekoration:

  • 2 dl vispgrädde
  • 250 g färska björnbär eller andra bär
  • 1 msk citronmeliss, gärna på kvist
  • 1 tsk florsocker

Gör så här

  1. Smörj en form med löstagbar kant.
  2. Smält smöret.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda mjölet med bakpulvret, vaniljsocker och kakao. Rör ner mjölblandningen i äggvispet och tillsätt smör och vatten.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 50 min. Låt kakan kallna och skär den i tre bottnar.

Bärfyllning:

  1. Vispa grädde och florsocker till fast konsistens.
  2. Mosa färskost och bär med en gaffel. Vänd ihop blandningen med grädden.
  3. Bred bärkrämen över den undre tårtbotten.
  4. Lägg på en botten till och bred ut citronkrämen.
  5. Lägg på den sista bottnen och täck hela tårtan runt om med vispad grädde. Dekorera med björnbär, citronmeliss och pudra över florsocker.