Timjan- och tomatpaj

den

En strålande vacker paj att ta med sig på picknicken eller servera på sommarbuffén. Den goda blandningen av tomater, basilika, vitlök, pajdeg, sås och färsk timjan gör den här pajen till en succé!

timjandoftande-tomatpaj-306883För 6 personer

Pajdeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 g kylskåpskallt smör eller margarin
  • 2 msk iskallt vatten

Sås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • 6 tomater eller krossade tomater (6 tomater motsvarar 1 burk krossade tomater à 400 g)
  • 1 dl grovhackad basilika (1 dl motsvarar ca 1 kruka)
  • 2 msk tomatpuré
  • salt och peppar

Fyllning

  • 1 kg färska tomater gärna med blandade färger och former
  • 4/5 tsk salt
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 msk olivolja
  • några kvistar färsk timjan till dekoration

Gör så här

  1. Pajdeg: Börja med degen. Hacka snabbt mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman till en deg. Lägg degen att vila i minst 1 timme i kylskåp (den kan gärna ligga över natten).
  2. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Låt fräsa mjuk i olja i en stekpanna utan att ta färg.
  3. Ta bort skalet från tomaterna (går lättast om man först doppar dem i kokande vatten tills skalet spricker). Dela tomaterna i 4 delar och lägg dem i pannan med löken.
  4. Tillsätt basilika, tomatpuré, lite salt och nymalen svartpeppar. Rör om. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i ca 30 minuter. Smaka av. Låt svalna. Ställ kallt.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Ta ut degen från kylskåpet och tryck hastigt ut den i en pajform, ca 27 cm i diameter (för 6 port).
  7. Nagga degen med en gaffel och förgrädda ca 15 minuter – det gör inget om kanterna faller ner under gräddningen. Så här långt kan pajen förberedas.
  8. Bre ut såsen i ett jämnt lager på pajens botten.
  9. Fyllning: Halvera tomaterna till fyllningen och lägg dem i pajformen. Strö över timjan, salt, olja och ta gärna ett par tag med svartpepparkvarnen.
  10. Grädda i 30-45 minuter eller tills tomaterna bubblar och fått fin färg.
  11. Servera pajen varm eller ljummen med en kall sås och en fräsch grönsallad.