- 200 g rumsvarmt smör
- 2 msk ströbröd
- 4 dl socker
- 4 ägg
- 100 g mörk choklad, minst 60 % kakao
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker eller äkta vanilj
Glasyr:
- 50 g smör
- 1 dl muskovadosocker
- 1 dl starkt kaffe
- 0,5 dl grädde
- 100 g mörk choklad
Garnering:
- 1 msk kakao
- 1 dl rostade hasselnötter
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smörj och bröa en springform, cirka 22 centimeter i diameter.
- Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten så att chokladen smälter.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa i den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt.
- Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.
Glasyr
- Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka ca 10 minuter tills smeten tjocknat lite.
- Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma glasyren.
- Bred glasyren över kakan när den svalnat något.
Pudra över kakao och dekorera med rostade hasselnötter.