Chokladkaka med kaffeglasyr

den

22928_82618

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 msk ströbröd
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 100 g mörk choklad, minst 60 % kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker eller äkta vanilj

Glasyr:

  • 50 g smör
  • 1 dl muskovadosocker
  • 1 dl starkt kaffe
  • 0,5 dl grädde
  • 100 g mörk choklad

Garnering:

  • 1 msk kakao
  • 1 dl rostade hasselnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj och bröa en springform, cirka 22 centimeter i diameter.
  3. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget.
  4. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten så att chokladen smälter.
  5. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa i den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt.
  6. Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.

Glasyr

  1. Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka ca 10 minuter tills smeten tjocknat lite.
  2. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma glasyren.
  3. Bred glasyren över kakan när den svalnat något.

Pudra över kakao och dekorera med rostade hasselnötter.