Kalljästa briocher

den

 

22941_8269016 stycken

  • 4 ägg
  • 25 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 250 g smör i bitar
  • smör till formarna
  • 1 ägg till pensling
  • flingsalt och
  • ljusa eller svarta sesamfrön

Garnering

  • rivet citronskal och
  • florsocker

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser utom smöret i köksassistentens degblandarbunke. Kör i gång blandaren och lägg i lite smör åt gången. Låt smöret gå in i degen innan du lägger i mer.
  2. Kör blandaren ordentligt så att degen blir jämn och blank. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen. Jäs degen i 12 timmar.
  3. Lägg degen på mjölat bakbord. Skär bort cirka 1/6 av degen och rulla resten av degen till en rulle. Dela rullen i 16 bitar och forma dem till bollar.
  4. Lägg bollarna i smorda formar. Gör en fördjupning i varje bulle med tummen.
  5. Rulla den sparade degbiten till en längd. Dela rullen i 16 bitar och forma dem till småbollar. Tryck ner dem i fördjupningarna.
  6. Pensla briocherna med uppvispat ägg och strö över flingsalt och sesamfrön. Jäs utan bakduk cirka 1 timme.
  7. Grädda mitt i ugnen 10–15 minuter, 225 grader. Om du vill ha rivet citronskal och florsocker på: Låt briocherna svalna, strö sedan över skal och pudra briocherna.