Mandeltårta med vaniljrabarber och flädergrädde

 6-8 bitar
  • 3 äggvitor
  • 2 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk konc flädersaft
  • 1/2 l färska jordgubbar

Vaniljkokt rabarber

  • 350 g rabarberstjälkar
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 msk färskpressad citronjuice

Till garnering

  • myntablad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa äggvitorna till ett vitt fluffigt skum med elvisp. Vänd försiktigt ner mandelmjöl och socker. Häll smeten i en smord avlång form, ca 12×30 cm (eller rund, ca 24 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.
  3. Vaniljkokt rabarber: Ansa rabarbern och skär i ca 3 cm stora bitar. Dela vaniljstången längs med och skrapa ut fröna.
  4. Lägg vaniljstång, frön, socker, vatten och citronjuice i en kastrull. Låt koka upp. Sänk värmen och lägg i rabarbern. Låt sjuda på svag värme 3-5 minuter, tills den mjuknar. Ta från värmen och låt svalna i lagen.
  5. Vispa grädden och blanda med flädersaften. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lyft upp rabarbern ur lagen och låt rinna av.
  6. Lägg på hälften av rabarbern. Bred på grädden. Toppa med resterande rabarber och jordgubbarna.
  7. Till garnering: Garnera med mynta.