Marängtäckt chokladkaka

den

Maräng och choklad i ett, kan det bli bättre? Kladdigt, mumsigt och lätt att baka.

marängtäckt chokladtårta12 bitar

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 4 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 äggulor
  • 100 g mörk choklad, minst 60% kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Maräng:

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kakao

Till servering:

  • kakao

Gör så här

  1. Smöra och bröa en form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
  2. Börja med marängen. Vispa äggvitor vitt och fluffigt. Tillsätt sockret under vispning till ett fast skum. Vänd ner kakao sist.
  3. Smält chokladen i vattenbad eller mikro.

Kakan

  1. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen och äggulorna ett i taget.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Rör ner den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Häll smeten i formen och bred marängen ovanpå.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 1 tim. Kakan ska vara kladdig, nästan rinnig, i mitten. Låt svalna och pudra lätt med kakao vid servering.