Vitvinspocherad torsk med fänkål och örtig färskostsås

Magnifik vinpocherad torsk i en sås med smak av fänkål och färskost med örtsmak. Till torsken serverar du pressad potatis och garnerar med dillvippor. En underbar måltid som passar utmärkt både till vardag och fest.

Tid: ca 25 min

För 4 personer

  • 800 g potatis
  • 2 schalottenlökar
  • 1/2 fänkål
  • 1 morot
  • 4 ryggfiléer av torsk (à 140 g, MSC- eller Kravmärkt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk smör
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g färskost med vitlök och örter
  • salt och peppar
  • dillvippor till garnering

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Skala och finhacka löken. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Skala och skär moroten i tunna slantar.
  3. Krydda fisken runtom med salt och peppar.
  4. Fräs lök, fänkål och morot i smör i en stekpanna med lock några minuter. Häll på vinet och lägg i fisken.
  5. Låt sjuda under lock 6-8 minuter, tills fisken är färdig.
  6. Ta upp fisken med en hålslev och lägg åt sidan. Blanda ner färskosten. Rör om och låt koka upp. Salta och peppra.
  7. Häll av och pressa potatisen. Lägg upp fisken på tallrikar. Skeda över såsen med grönsaker.
  8. Garnera med dillvippor och servera den pressade potatisen till.