Scones med blåbärssylt

8 stycken  Tid: ca 25 min

  • 6 dl vetemjöl (360 g)
  • 4 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk vallmofrön + 1 msk ovanpå
  • 75 g tärnat kallt smör
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk pressad citronsaft

Blåbärs- och kardemummamarmelad

  • 250 g blåbär
  • 1,5 dl syltsocker
  • 1 msk vatten
  • 0,5 tsk kardemummakärnor

Till servering

  • cream cheese

Gör så här

Marmelad: Häll blåbär, syltsocker, vatten och mortlad kardemumma i en kastrull. Låt sjuda 5–10 min.

  1. Sätt ugnen på 225°. Blanda alla torra ingredienser till sconesen. Tillsätt smöret och arbeta ihop med fingrarna till en smulig deg
  2. Vispa upp ägget lätt med mjölk och citronsaft.
  3. Rör ihop alla ingredienser till en jämn deg.
  4. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  5. Servera med cream cheese och marmeladen (gärna ljummen).