Underbara peppar- och ingefärsglaserade revbensspjäll! Heta och kryddiga smaker som gör succé på julbordet. Pepparblandningen, ingefäran och honungen är perfekta till revbensspjällen.
Tid: ca 2- 2 ½ timmar
- 2 1/2 kg tjocka revbensspjäll
- 6 lagerblad
- 1 msk rosépeppar (hela korn)
- 1 msk grönpeppar (hela korn)
- 1 msk svartpeppar (hela korn)
- 1 msk kryddpeppar (hela korn)
- ev 1 1/2 msk sechuanpeppar (hela korn)
- 1 l vatten (till pepparavkoket)
- 1 bit färsk ingefära (à 100 g)
- 2 dl honung
Gör så här
- Lägg revbensspjällen ”trångt” i en kastrull. Täck med lättsaltat vatten. Lägg i lagerbladen och koka under lock. Skumma väl i början.
- Spjällen är färdigkokta när benen nästan släpper från köttet, 1 1/2-2 timmar. Detta går utmärkt att göra dagen före. Låt spjällen svalna i lagen över natten. Spara lagen.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Grovkrossa pepparsorterna i en mortel och koka upp dem i vatten. Låt koka någon minut och sila sedan bort vattnet. Då blir det en mildare smak på pepparn. Låt pepparkrosset rinna av på hushållspapper.
- Skala och finstrimla ingefäran. Blanda med pepparkross och honung.
- Lägg revbensspjällen i en ugnssäker form med köttsidan upp, pensla på lagen från koket. Stek i mitten av ugnen i 15-20 minuter, tills spjällen börjar få fin färg.
- Klicka över glaseringen och stek tills spjällen har fin färg. Ös dem gärna med kryddhonungen som rinner ner i formen. Skär upp i mindre bitar och salta lite på snittytorna. Servera med skyn.