Peppar- och ingefärsglaserade revbensspjäll

den

Underbara peppar- och ingefärsglaserade revbensspjäll! Heta och kryddiga smaker som gör succé på julbordet. Pepparblandningen, ingefäran och honungen är perfekta till revbensspjällen.

Tid: ca 2- 2 ½ timmar

599648-Peppar-_och_ingef-rsglaserade_revbensspj-llFör 10 personer

  • 2 1/2 kg tjocka revbensspjäll
  • 6 lagerblad
  • 1 msk rosépeppar (hela korn)
  • 1 msk grönpeppar (hela korn)
  • 1 msk svartpeppar (hela korn)
  • 1 msk kryddpeppar (hela korn)
  • ev 1 1/2 msk sechuanpeppar (hela korn)
  • 1 l vatten (till pepparavkoket)
  • 1 bit färsk ingefära (à 100 g)
  • 2 dl honung

Gör så här

  1. Lägg revbensspjällen ”trångt” i en kastrull. Täck med lättsaltat vatten. Lägg i lagerbladen och koka under lock. Skumma väl i början.
  2. Spjällen är färdigkokta när benen nästan släpper från köttet, 1 1/2-2 timmar. Detta går utmärkt att göra dagen före. Låt spjällen svalna i lagen över natten. Spara lagen.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Grovkrossa pepparsorterna i en mortel och koka upp dem i vatten. Låt koka någon minut och sila sedan bort vattnet. Då blir det en mildare smak på pepparn. Låt pepparkrosset rinna av på hushållspapper.
  5. Skala och finstrimla ingefäran. Blanda med pepparkross och honung.
  6. Lägg revbensspjällen i en ugnssäker form med köttsidan upp, pensla på lagen från koket. Stek i mitten av ugnen i 15-20 minuter, tills spjällen börjar få fin färg.
  7. Klicka över glaseringen och stek tills spjällen har fin färg. Ös dem gärna med kryddhonungen som rinner ner i formen. Skär upp i mindre bitar och salta lite på snittytorna. Servera med skyn.