Tomatsoppa

Den här tomatsoppan är jättegod som den är, men fungerar också som en bra bas att bygga vidare på. Kyckling, korv eller pasta passar bra i, och gör soppan matigare. Receptet ger en stor sats, för den här tomatsoppan är utmärkt att laga och frysa in.

Tid: ca 40 min

ella-tomatsoppa-715868För 10 personer

  • 5 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1/2 rotselleri (1/2 motsvarar ca 300 g)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 dl konc grönsaksfond
  • 2 msk socker
  • 2 msk hackad basilika
  • 2 msk finskuren gräslök
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 l vatten
  • 1 dl olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skala och hacka lök, morot, rotselleri och vitlök.
  2. Fräs olja i en stor kastrull 5-10 minuter.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 25 minuter.
  4. Mixa slätt med stavmixer eller i omgångar i matberedare. Smaka av med salt och peppar. Ringla gärna över lite olivolja vid serveringen.