Grillad kycklingfilé med yoghurtdressing

den

grillad-kycklingfile-med-yoghurtdressingDu behöver

Kyckling

  • 4 st kycklingfiléer
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 8–10 färska myntablad
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Yoghurtdressing

  • 2 dl matyoghurt
  • 1 msk olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk flytande honung
  • 10–12 färska myntablad
  • 0,5 st gurka
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Tomatsalsa

  • 4 st tomater
  • 0,5 st rödlök
  • 1-2 msk finhackad färsk koriander, eller bladpersilja, basilika om man föredrar det
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 msk limesaft
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

 

Gör så här

  1. Kyckling
    Lägg kycklingfiléerna i en skål.
  2. Blanda finhackad eller pressad vitlök med olja, vinäger, honung och finhackade myntablad till en marinad.
  3. Salta och peppra.
  4. Låt filéerna ligga ett tag i marinaden.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Grilla kycklingen på en het kolgrill, 2 minuter på varje sida så filéerna får fin färg runtom.
  7. Låt sedan köttet stekas klart i ugnen i cirka 15 minuter. På så sätt får filéerna den goda kolsmaken och behåller sin saftighet.
  8. Yoghurtdressing
    Lägg matyoghurten i en bunke och blanda ner olivolja, pressad vitlök, honung och finstrimlade myntablad.
  9. Skala gurkan.
  10. Dela den på längden och gröp ur kärnhuset med hjälp av en tesked.
  11. Riv sedan gurkköttet på den grövre delen av ett rivjärn.
  12. Krama ur vätskan och blanda ner gurkhacket i yoghurten.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Tomatsalsa
    Skär tomaterna i klyftor, kärna ur dem och hacka klyftorna i mindre bitar.
  15. Finhacka rödlöken och blanda ihop med tomaterna i en bunke.
  16. Tillsätt koriander, olivolja, sweet chilisås och limesaft.
  17. Smaka av med salt och peppar.
  18. Vid servering
    Servera de varma kycklingfiléerna med den kalla yoghurtdressingen och tomatsalsan.