10 portioner
- 3 dl matvete
- 1 vitlöksklyfta
- finrivet skal och juice av 1citron
- 2 dl hackad persilja
- 1 dl olivolja eller kallpressad rapsolja
- 3 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 200 g blandade salladsblad
Primörpickles
- 1 1/2 dl ättiksprit (12 %)
- 4 1/2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 3/4 dl färskpressad citronjuice
- 2 knippen morötter (à ca 400 g)
- 2 knippen rädisor (à ca 200 g)
- 150 g sockerärter
Gör så här:
- Börja med primörpickles. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Tillsätt citronjuicen.
- Skala eller skrubba morötterna. Hyvla dem på längden med en mandolin eller potatisskalare. Skriva rädisorna tunt.
- Strimla sockerärterna grovt. Förvara övertäckt i kylen. Hit kan förberedas 1 dag i förväg.
- Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
- Skala och riv vitlöken. Blanda med matvetet, citronskal och citronjuice, persilja, olja, salt och peppar. Förvara övertäckt i kylen. Hit kan förberedas 1 dag i förväg.
- Ca 30 minuter före servering: Lägg grönsakerna i lagen och låt ligga 20 minuter (ligger de längre tappar de färg). Häll av lagen.
- Vid servering: Vänd salladsbladen med matvetet. Lägg på fat. Toppa med de picklade primörerna.
För alla
Gör glutenfri: Byt matvete mot quinoa, bovete eller ris.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg