Picklad primörsallad

den

10 portioner

picklad-primorsalladIngredienser

  • 3 dl matvete
  • 1 vitlöksklyfta
  • finrivet skal och juice av 1citron
  • 2 dl hackad persilja
  • 1 dl olivolja eller kallpressad rapsolja
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 200 g blandade salladsblad

Primörpickles

  • 1 1/2 dl ättiksprit (12 %)
  • 4 1/2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 3/4 dl färskpressad citronjuice
  • 2 knippen morötter (à ca 400 g)
  • 2 knippen rädisor (à ca 200 g)
  • 150 g sockerärter

Gör så här:

  1. Börja med primörpickles. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Tillsätt citronjuicen.
  2. Skala eller skrubba morötterna. Hyvla dem på längden med en mandolin eller potatisskalare. Skriva rädisorna tunt.
  3. Strimla sockerärterna grovt. Förvara övertäckt i kylen.
 Hit kan förberedas 1 dag i förväg.
  4. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  5. Skala och riv vitlöken. Blanda med matvetet, citronskal och citronjuice, persilja, olja, salt och peppar. Förvara övertäckt i kylen.
Hit kan förberedas 1 dag i förväg.
  6. Ca 30 minuter före servering: Lägg grönsakerna i lagen och låt ligga 20 minuter (ligger de längre tappar de färg). Häll av lagen.
  7. Vid servering: Vänd salladsbladen med matvetet. Lägg på fat. Toppa med de picklade primörerna.

För alla

Gör glutenfri: Byt matvete mot quinoa, bovete eller ris.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg