rotfruktsplättar

den

Tid: ca 45-50 min

4 portioner

rotfruktsplattar-721279-litenIngredienser

Rotfruktsmos

  • 1 1/2 kg potatis
  • 400 g morot
  • 300 g kålrot
  • 300 g palsternacka
  • 300 g rotselleri
  • 2 dl visp- eller mellangrädde
  • 75 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Plättar

  • ca 8 dl rotfruktsmos (se länk under steg 1)
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 chili (t ex spansk peppar)
  • 1 förp kokta svarta bönor (à 380 g)
  • 150 g fetaost
  • 2 krm salt
  • olja

Till servering

  • sallad
  • limeklyftor
  • yoghurtsås

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och rotfrukter i mindre bitar.
  2. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.Häll av vattnet.
  3. Mixa med grädde och smör till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda rotfruktsmoset med ägg och mjöl.
  5. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skölj bönorna och låt rinna av. Smula fetaosten.
  6. Blanda ner chili, bönor, fetaost och salt.
  7. Värm rikligt med olja i en stekpanna. Klicka ut smeten till 25 plättar (för 4 port) och stek några minuter per sida, tills de får fin färg.
  8. Till servering: Servera gärna med en sallad, limeklyftor och en yoghurtsås.