Tid: ca 45-50 min
4 portioner
Ingredienser
Rotfruktsmos
- 1 1/2 kg potatis
- 400 g morot
- 300 g kålrot
- 300 g palsternacka
- 300 g rotselleri
- 2 dl visp- eller mellangrädde
- 75 g smör
- salt
- svartpeppar
Plättar
- ca 8 dl rotfruktsmos (se länk under steg 1)
- 3 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 chili (t ex spansk peppar)
- 1 förp kokta svarta bönor (à 380 g)
- 150 g fetaost
- 2 krm salt
- olja
Till servering
- sallad
- limeklyftor
- yoghurtsås
Gör så här
- Skala och skär potatis och rotfrukter i mindre bitar.
- Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.Häll av vattnet.
- Mixa med grädde och smör till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda rotfruktsmoset med ägg och mjöl.
- Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skölj bönorna och låt rinna av. Smula fetaosten.
- Blanda ner chili, bönor, fetaost och salt.
- Värm rikligt med olja i en stekpanna. Klicka ut smeten till 25 plättar (för 4 port) och stek några minuter per sida, tills de får fin färg.
- Till servering: Servera gärna med en sallad, limeklyftor och en yoghurtsås.