BÖNKROKETTER
- 2 burkar små vita bönor
- 3 msk maizena
- 1 gul lök
- 10 soltorkade tomater
- 1 msk finhackad persilja, fryst går bra
- 2 tsk torkad oregano
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
ROSTADE MORÖTTER
- 1 kg morötter
- 0,5 dl olivolja
- salt
- svartpeppar
ROSTAD VITLÖKSKRÄM
- 1 msk olivolja
- 8 vitlöksklyftor
- 3 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
- 1 msk finhackad persilja, fryst går bra
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Bönkroketter
Häll av spadet från bönorna och skölj dem under vatten. - Släng ner i en bunke och mosa dem med baksidan av en sked eller gaffel. Du kan även göra det här i en matberedare.
- Hacka den gula löken och de soltorkade tomaterna fint. Rör ner i bönorna tillsammans med maizena, persilja, oregano, riven vitlöksklyfta och salt.
- Låt stå i 10 minuter. Forma smeten till små tillplattade bollar och stek dem gyllenbruna i rapsolja.
- Rostade morötter
Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och halvera dem. Dela eventuellt i mindre bitar om du har fått tag på ett par riktiga monstermorötter. - Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och blanda med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i 30–40 minuter eller tills de har fått fin färg.
- Rostad vitlökskräm
Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Stek vitlöksklyftorna tills de är gyllenbruna, vänd på dem, och stek dem gyllenbruna på andra sidan också. Lägg över i en skål och låt svalna något. - Hacka sedan vitlöksklyftorna fint och blanda med yoghurt, persilja, salt och svartpeppar.