Bönkroketter med vitlökskräm och rostade morötter

BönkroketterBÖNKROKETTER

  • 2 burkar små vita bönor
  • 3 msk maizena
  • 1 gul lök
  • 10 soltorkade tomater
  • 1 msk finhackad persilja, fryst går bra
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt

ROSTADE MORÖTTER

  • 1 kg morötter
  • 0,5 dl olivolja
  •   salt
  •   svartpeppar

ROSTAD VITLÖKSKRÄM

  • 1 msk olivolja
  • 8 vitlöksklyftor
  • 3 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
  • 1 msk finhackad persilja, fryst går bra
  •   salt
  •   svartpeppar

Gör så här:

  1. Bönkroketter
    Häll av spadet från bönorna och skölj dem under vatten.
  2. Släng ner i en bunke och mosa dem med baksidan av en sked eller gaffel. Du kan även göra det här i en matberedare.
  3. Hacka den gula löken och de soltorkade tomaterna fint. Rör ner i bönorna tillsammans med maizena, persilja, oregano, riven vitlöksklyfta och salt.
  4. Låt stå i 10 minuter. Forma smeten till små tillplattade bollar och stek dem gyllenbruna i rapsolja.
  5. Rostade morötter
    Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och halvera dem. Dela eventuellt i mindre bitar om du har fått tag på ett par riktiga monstermorötter.
  6. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och blanda med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i 30–40 minuter eller tills de har fått fin färg.
  7. Rostad vitlökskräm
    Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Stek vitlöksklyftorna tills de är gyllenbruna, vänd på dem, och stek dem gyllenbruna på andra sidan också. Lägg över i en skål och låt svalna något.
  8. Hacka sedan vitlöksklyftorna fint och blanda med yoghurt, persilja, salt och svartpeppar.