Fryst björnbärscheesecake med kolasås

den

Denna cheesecake med björnbär och kolasås är en höjdare. Ovanpå marängbottnar lägger du en himmelsk röra av bland annat marshmallows, björnbär, färskost och en kolasås gjord på kondenserad mjölk. Cheesecaken serveras fryst med kolasåsen till topping.

frys_bjornbarcheese_B910 (1)8 bitar

  • 400 g färskost av philadelphiatyp
  • 1 burk kondenserad mjölk (à 400 g)
  • 3 ägg
  • finrivet skal och juice av 1lime
  • 250 g frysta, tinade björnbär
  • 2 marängbottnar (à 180 g)
  • 2 dl marshmallows (mini eller stora)

Garnering

  • björnbär eller andra bär
  • marshmallows
  • 1 sats kolasås (klicka på länken)
  • ev ätbara blommor, t ex kryddtagetes eller krasse

Kolasås (kan även köpas färdig)

  • 1 oöppnad burk kondenserad mjölk (à ca 400 g) utan etikett
  1. Lägg burken med den kondenserade mjölken i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken plus lite till. Det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten, fyll på då och då med hett vatten under kokningen om det behövs. Låt koka ca 2 timmar.
  2. Lyft upp burken. Låt svalna ordentligt innan den öppnas. Rör såsen slät i en bunke.

Gör så här

  1. Vispa färskosten mjuk tillsammans med den kondenserade mjölken.
  2. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i limeskal och limejuice.
  3. Mosa björnbären.
  4. Lägg en marängbotten i en springform, ca 22 cm i diameter (för 8 port). Bred ut bärmoset på marängen. Tryck ner minimarshmallows eller bitar av stora marshmallows. Häll på hälften av färskostsmeten.
  5. Lägg på den andra marängbottnen och häll på resten av smeten. Ställ formen i frysen i minst 5 timmar, gärna över natten.
  6. Garnering: Ta ut cheesecaken 40 minuter före servering. Garnera med björnbär och marshmallows. Ringla över lite av kolasåsen och servera resten vid sidan om. Strö ev över ätbara blommor.

Tips!

Går jättebra att göra flera dagar i förväg. Se till att börja med kolasåsen i god tid innan servering.