Kladdkaka med hallonsås

den

Ett smaskigt recept på mustig kladdkaka att servera till kaffet. Kladdkakan täcker du med en delikat glasyr av grädde, honung, socker, choklad och smör och serverar med en utsökt hallonsås. Perfekt att servera till efterrätt!

Tid: ca 35 min

621799-Chokladkaf-ets_kladdkaka-chokladkaf_kladdkaFör 12 personer

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 tsk vaniljsocker

Glasyr

  • 2 dl grädde
  • 1 msk honung
  • 1 1/2 msk strösocker
  • 100 g fin mörk choklad
  • 2 tsk smör

Hallonsås

  • 250 g hallon (färska eller frysta)
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk konc apelsinjuice

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll ner det smälta smöret i blandningen.
  3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.
  4. Häll ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda noga. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Grädda i 30 minuter. Tryck ner kanterna när kakan är klar så att den blir jämntjock.
  5. Glasyr: Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Bryt chokladen i en bunke och klicka i smöret.
  6. Häll den varma blandningen över och mixa slätt med en stavmixer.
  7. Låt svalna. Ställ in i kylskåp för att stelna. Bre den över kakan när den kallnat.
  8. Hallonsås: Mixa hallon, socker och apelsinjuicekoncentrat till en sås och servera till. Vispad grädde smaksatt med lite apelsin är gott till.