Överraskande gott med grillade fyllda champinjonspett! Tar lite tid att göra men resultatet är mödan värd. Fyllningen med jordnötter, vitlök och persilja är lysande!
Tid: ca 25 min + tid för spetten att ligga i blöt
- 30 stora champinjoner (30 st motsvarar ca 400 g)
- 3 msk salta jordnötter
- 3 vitlöksklyftor
- 4 schalottenlökar
- 50 g smör
- 3 msk japansk soja
- 1/2 dl hackad bladpersilja
- 1/2 dl färskpressad citronjuice
- 1/2 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
Gör så här
- Lägg träspetten i blöt. Bryt loss champinjonfötterna. Hacka dem och lägg åt sidan.
- Hacka jordnötterna. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.
- Smält smöret och blanda med soja, vitlök och hälften av schalottenlöken. Vänd runt champinjonhattarna i smöret. Trä upp dem
på spett. - Fördela 2–3 spett på varsitt ark aluminiumfolie. Vik ihop och lägg på grillen tills champinjonerna är mjuka, ca 10 minuter.
- Ta bort folien och lägg spetten direkt på grillen. Grilla runtom så att de får färg, ca 2 minuter.
- Blanda svamphacket med resten av schalottenlöken, jordnötter, persilja, citronjuice och olja. Krydda med salt och peppar.
- Fyll champinjonhattarna med svampröran. Servera resten av röran vid sidan om.