Grillade fyllda champinjonspett

den

Överraskande gott med grillade fyllda champinjonspett! Tar lite tid att göra men resultatet är mödan värd. Fyllningen med jordnötter, vitlök och persilja är lysande!

Tid: ca 25 min + tid för spetten att ligga i blöt

grill_champinjonspett_B051010 spett

  • 30 stora champinjoner (30 st motsvarar ca 400 g)
  • 3 msk salta jordnötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 3 msk japansk soja
  • 1/2 dl hackad bladpersilja
  • 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg träspetten i blöt. Bryt loss champinjonfötterna. Hacka dem och lägg åt sidan.
  2. Hacka jordnötterna. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.
  3. Smält smöret och blanda med soja, vitlök och hälften av schalottenlöken. Vänd runt champinjonhattarna i smöret. Trä upp dem
    på spett.
  4. Fördela 2–3 spett på varsitt ark aluminiumfolie. Vik ihop och lägg på grillen tills champinjonerna är mjuka, ca 10 minuter.
  5. Ta bort folien och lägg spetten direkt på grillen. Grilla runtom så att de får färg, ca 2 minuter.
  6. Blanda svamphacket med resten av schalottenlöken, jordnötter, persilja, citronjuice och olja. Krydda med salt och peppar.
  7. Fyll champinjonhattarna med svampröran. Servera resten av röran vid sidan om.