Rabarber- och vaniljfyllda bullar

den

Fina bullar till sommarens picknick. Rabarber- och vanilfyllda bullar gör dig snabbt populär bland både stora och små

Tid: 2 timmar och 15 min

29708_14930124 st

Bulldeg:

  • 250 g smör
  • 5 dl gammaldags mjölk, 4% eller standardmjölk
  • 25 g jäst
  • 6 äggulor
  • 6 msk rörsocker
  • 1 kg vetemjöl

Rabarberkompott:

  • 200 g rabarber i bitar
  • 2 dl socker
  • 1 tsk citronsaft

Vaniljkräm:

  • 6 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 ägg till pensling

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt.
  2. Lös upp jästen med den varma vätskan i en bunke eller köksmaskin.
  3. Tillsätt ägggulorna, sedan socker och mjöl.
  4. Arbeta degen ordentligt tills den blir blank och smidig. Jäs under bakduk i rumstemperatur cirka 1 timme.
  5. Lägg under tiden rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret och citronsaften. Koka upp under omrörning och sjud till en fast kompott. Låt svalna.
  6. Rulla degen till två längder och dela varje längd i 12 lika stora bitar. Rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa cirka 1 timme.
  7. Rör vaniljsocker, socker, vetemjöl och smör till en kräm. Blanda med rabarberkompotten och häll blandningen i en sprits.
  8. Gör ett stort, djupt hål i bullarna och fyll med rabarber och vaniljblandningen.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda cirka 12 minuter tills bullarna fått fin färg.