Vetebröd i alla dess former hör barndomen till. Doften av nybakade bullar känns tillfredsställande och avkopplande. Våga prova nya smaksättare och variera dina vetebröd i oändlighet. Endast fantasin sätter gränser.
Tid: 30 min + 1 timmes jäsning Ugn: 225 grader
48 st
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 0,5 tsk salt
- 1 dl socker, eller vit sirap
- 1,5 tsk malen kardemumma
- 14 dl vetemjöl
Kanel eller vanilj:
- 100 g rumsvarmt smör
- 0,75 dl socker
- 1,5 msk malen kanel, eller vaniljsocker
Äppelmos/sylt och mandelmassa:
- 2 dl äppelmos, eller sylt
- 150 g riven mandelmassa
Pensling:
- 1 uppvispat ägg
- 0,5 dl hackad eller flagad mandel eller
- 0,5 dl pärlsocker
Gör så här
- Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till cirka 37 grader. Rör ut jästen med degspadet i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, socker eller sirap, kardemumma och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar. Kavla ut dem till avlånga plattor, cirka 25 x 50 cm.
Med kanel eller vanilj
Fördela smör eller margarin på degen med en slickepott eller smörkniv. Strö över socker och kanel eller vaniljsocker.
Äpple och mandelmassa
Bred ut äppelmos eller sylt på degen, fördela sedan den rivna mandelmassan ovanpå.
- Rulla ihop från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 24 bitar.
- Ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar eller på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.
- Pensla bullarna och strö över mandel eller pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter i 225-250 grader.
Tips
Variera fyllningen med allt du kan komma på.
Recept från Coop