Kyckling med chimichurri

den

Chimichurri är en grön, kall sås från Argentina. Med smaker av örter och vitlök passar den perfekt till alla sorters kött och fisk. Anpassa själv styrkan i såsen genom att välja om du vill ha med chilifröna eller inte. Här serveras rätten tillsammans med kyckling och ugnsrostad potatis, men man kan lika gärna använda ris, bulgur eller matvete.

Tid: 20 min + 1 timme för marinering

Kyckling med chimichurriFör 4 personer

  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad röd chilipeppar
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl finhackad färsk oregano
  • 1 dl finhackad färsk koriander
  • 2 dl finhackad färsk persilja
  • 500 g kycklingfiléer

Till servering:

  • 1 kg potatis, ugnsrostad

Gör så här

  1. Dela potatisen i klyftor, salta med flingsalt och sätt in i ugnen, 225 grader ca 30 min
  2. Blanda limeskal och saft med lök, vitlök, chili, vinäger, olja och salt. Rör ner örterna och blanda ordentligt.
  3. Skär kycklingfiléerna på hälften, så det blir 4/8/12 tunna filéer. Lägg dem i en bunke och häll över hälften av chimichurrin. Spara den andra hälften till servering. Låt kycklingen dra i 15 minuter.
  4. Grilla eller stek kycklingen tills den fått fin färg. Använd gärna stektermometer, kycklingen är perfekt vid 70 grader. Servera med den sparade chimichurrin och potatis.

Tips

  1. Servera gärna en kall citronsås till, gjord av yoghurt och citron och lite salt och peppar.
  2. Tänk på att hålla händerna borta från mun och ögon om du kommit i kontakt med chilifrukter, det kan svida ordentligt i flera timmar annars.

Recept från Coop