Saftigt bröd med knaprig yta
2 bröd
- 2 dl vatten
- 3 dl äppelmust
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 1 msk flytande honung
- 0,5 dl kallpressad rapsolja
- 15 dl vetemjöl
- 2 urkärnade och skalade äpplen
- 1 påse brödkryddor
- 2 tsk stött kummin
- (100 g gröna russin, eller sultanrussin)
Gör så här
- Värm vatten och must till 37 grader. Häll vätskan i en bunke och smula ner jästen.
- Tillsätt salt, honung, brödkryddor och rapsolja. Arbeta in vetemjöl lite i taget.
- Knåda degen i 5-10 minuter, vänd i äpplen, skurna i små tärningar. Man kan också koka äpplena mjuka, mosa och ha i degen. (Ta nu även i russin om man vill ha med det. )
- Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
- Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma till två runda bröd.
- Lägg bröden på lätt mjölade plåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
- Snitta bröden med vass kniv. Spraya bröden med vatten och strö över kummin. Sätt in plåten i ugnen. Sänk värmen till 200 grader.
- Grädda bröden i 30 minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.