Äpplemustbröd med russin

Saftigt bröd med knaprig yta

2 bröd

  • 2 dl vatten
  • 3 dl äppelmust
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 15 dl vetemjöl
  • 2 urkärnade och skalade äpplen
  • 1 påse brödkryddor
  • 2 tsk stött kummin
  • (100 g gröna russin, eller sultanrussin)

Gör så här

  1. Värm vatten och must till 37 grader. Häll vätskan i en bunke och smula ner jästen.
  2. Tillsätt salt, honung, brödkryddor och rapsolja. Arbeta in vetemjöl lite i taget.
  3. Knåda degen i 5-10 minuter, vänd i äpplen, skurna i små tärningar. Man kan också koka äpplena mjuka, mosa och ha i degen. (Ta nu även i russin om man vill ha med det. )
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
  5. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma till två runda bröd.
  6. Lägg bröden på lätt mjölade plåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Snitta bröden med vass kniv.  Spraya bröden med vatten och strö över kummin.  Sätt in plåten i ugnen. Sänk värmen till 200 grader.
  8. Grädda bröden i 30 minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.