GRUNDRECEPT FOCACCIA
- 25 g (1/2 pkt) färsk jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 0,5 dl god olivolja
- 2 msk honung
- 1 msk flingsalt
- 7 dl vetemjöl special
- Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
FOCACCIA MED KÖRSBÄRSTOMATER OCH BASILIKA
- 1 sats focacciadeg (se grundrecept)
- 1 st ranka röda körsbärstomater på kvist
- 1 ask gula cocktailtomater
- 1 kruka färsk basilika
- Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Gör så här
- Focaccia, grundrecept
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. - Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
- Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
- Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen.
- Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.