Mustbröd

Tid: 30 + 70 min jästid + 40 min i ugn

1 stort bröd: 

  • 50 g jäst
  • 5 dl julmust
  • 2 tsk stött fänkål
  • 2 tsk stött anis
  • 2 tsk stött kummin
  • 2 msk rapsolja
  • ½ dl mörk sirap
  • 9-10 dl vetemjöl special
  • 5 dl rågsikt
  • 1 msk salt

Garnering

  • 1 tsk grovt salt
  • 1 tsk hel kummin
  • 2 tsk vetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen in en bunke. Värm musten till fingervärme, 37 grader. Häll musten över jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt kryddor, olja, sirap och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen i maskin i 10 min. Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare 5 min. Låt jäsa i bunken under bakduk i 45 min.
  2. Häll upp degen på mjölat bakbord och forma till avlångt bröd utan att knåda den. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 25 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär skåror i brödet med kniv. Pensla med vatten och strö över salt, kummin och mjöl. Sätt i nedersta delen av ugnen tillsammans med 2 dl vatten som hälls på ugnens botten (i en form). Stäng luckan snabbt. Grädda i 40 min. Låt brödet svalna på galler.