Surdegsstarter
- 5 msk grovt rågmjöl
- ljummet vatten
Surdegsbröd dag 1
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl grovt rågmjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 5 dl ljummet vatten
- 1 msk aktiv surdeg
Surdegsbröd dag 2
- 5 dl ljummet vatten
- 1-2 msk salt
- ca 2 l vetemjöl
gör så här
- Surdegsstarter dag 1
Rör ut 3 msk mjöl i ljummet vatten till en tjockflytande gröt i en glasburk. Låt stå på ett varmt ställe i 3 dagar, till exempel vid ett element – temperaturen ska vara 20-30 grader. - Surdegsstarter dag 4
Rör ner 2 msk mjöl och 2 msk vatten i burken. - Surdegsstarter dag 5
Nu bör du kunna se små bubblor på ytan – surdegen är klar för bakning. Förvara den i burken med locket på i kylen och mata den var fjortonde dag eller låt den stå framme i rumstemperatur och mata den lite varje dag (det ger bäst bakresultat). - Surdegsbröd dag 1
Arbeta ihop mjöl, vatten och starter i en degblandare. Låt degen stå framme en timme, täck sen över den och ställ i kylen över natten, minst 12 timmar. - Surdegsbröd dag 2
Tillsätt vatten och salt till fördegen. Låt degblandaren gå medan du matar på mjöl tills degen släpper bunken. Låt maskinen arbeta i minst 8 minuter. - Ta upp och skär degen i fyra bitar. Vik dem fyra gånger och lägg dem i välmjölad korg eller brödform så att de har en fjärdedels jäsmån. Låt jäsa under handduk på varm plats tills degen jäst upp till kanten.
- Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
- Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper och gör små snitt i ytan. Sätt in plåten i ugnen och släng samtidigt in 1 dl vatten. Sänk genast värmen till 200 grader och grädda bröden i 40-50 minuter. Låt svalna på galler.