Råstekt grön sparris, räkor och baconsalt

den

28726_139033För 8 personer

  • 1 kg räkor med skal
  • 140 g strimlad bacon
  • 1,5 msk flingsalt
  • 5 finhackade schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 3 knippen grön sparris gärna de tjockare
  • olivolja
  • 0,5 dl finhackad persilja

Gör så här

  1. Skala räkorna och förvara i kylskåp.
  2. Stek bacon tills det blir krispigt i en stekpanna. Lägg det sedan att torka på hushållspapper, och sila av stekfettet ner i en skål.
  3. Blanda 1 msk av stekfettet från baconet med 1,5 msk flingsalt till ett baconsalt.
  4. Stek löken i smör på låg värme tills den mjuknat utan att få färg. Ställ åt sidan.
  5. Stek sparris i en torr stekpanna tills de har fått fin färg runt om. Stek i omgångar och tillsätt några droppar olivolja och lite av baconsaltet när sparrisen nästan är mjuk. Stek lite till och ta upp sparrisen ur stekpannan och skär den i bitar.
  6. Fördela sparris, lök, bacon och räkor på ett serveringsfat och toppa med resten av baconsaltet och persilja.