- 200 g hackad mörk choklad minst 70% kakao
- 200 g smör
- 2 dl starkt kaffe
- 4 ägg
- 1 dl mjölk
- 5 dl strösocker
- 5 dl vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 msk smör till formen
- 2 msk ströbröd
Chokladkräm:
- 3 dl vispgrädde
- 6 ägg, endast gulan
- 0,5 dl strösocker
- 200 g hackad mörk choklad minst 70% kakaohalt
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 msk vaniljsocker
Garnering:
- 300 g vit choklad av hög kvalitet
- 1 liter bär t ex jordgubbar, hallon och blåbär
- 1 meter sidenband
Gör så här
- Smält choklad och smör tillsammans med kaffe i en kastrull på låg värme. Rör till en slät kräm.
- Vispa ägg och mjölk i en bunke.
- Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke. Vänd ner blandningen i äggvispet.
- Tillsätt chokladblandningen lite i taget under omrörning. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175° ca 1 tim och 15 min. Jämna till skorpan upptill när kakan svalnat helt.
Chokladkräm:
- Värm grädde, äggulor och socker i en kastrull under omrörning tills blandningen tjocknat, den ska inte koka.
- Tillsätt chokladen. Låt smälta under omrörning,
- Tillsätt smöret lite i taget under fortsatt omrörning tills krämen är tjock och glansig.
- Tillsätt vaniljsockret.
- Garnering: Smält den vita chokladen över vattenbad och bred ut den jämt på 3 ark bakplåtspapper. Låt ligga i kylen tills de nästan stelnat. Ta ut chokladen och skär rektanglar som är aningen högre än kakan, 7–8 cm höga och ca 4 cm breda.
Montering
- Dela kakan i 2 bottnar.
- Bred ut hälften av chokladkrämen på den nedre botten. Lägg på den andra tårtbotten.
- Fördela resten av krämen över och runtom tårtan
- Sätt vita chokladplattor omlott runt sidorna medan krämen fortfarande är kladdig. Fäst ett band runt tårtan och ställ den gärna kallt en stund. Fördela bären ovanpå tårtan.