Midsommardröm med choklad

den

27653_13510114 bitar

  • 200 g hackad mörk choklad minst 70% kakao
  • 200 g smör
  • 2 dl starkt kaffe
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 msk smör till formen
  • 2 msk ströbröd

Chokladkräm:

  • 3 dl vispgrädde
  • 6 ägg, endast gulan
  • 0,5 dl strösocker
  • 200 g hackad mörk choklad minst 70% kakaohalt
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering:

  • 300 g vit choklad av hög kvalitet
  • 1 liter bär t ex jordgubbar, hallon och blåbär
  • 1 meter sidenband

Gör så här

  1. Smält choklad och smör tillsammans med kaffe i en kastrull på låg värme. Rör till en slät kräm.
  2. Vispa ägg och mjölk i en bunke.
  3. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke. Vänd ner blandningen i äggvispet.
  4. Tillsätt chokladblandningen lite i taget under omrörning. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175° ca 1 tim och 15 min. Jämna till skorpan upptill när kakan svalnat helt.

Chokladkräm:

  1. Värm grädde, äggulor och socker i en kastrull under omrörning tills blandningen tjocknat, den ska inte koka.
  2. Tillsätt chokladen. Låt smälta under omrörning,
  3. Tillsätt smöret lite i taget under fortsatt omrörning tills krämen är tjock och glansig.
  4. Tillsätt vaniljsockret.
  5. Garnering: Smält den vita chokladen över vattenbad och bred ut den jämt på 3 ark bakplåtspapper. Låt ligga i kylen tills de nästan stelnat. Ta ut chokladen och skär rektanglar som är aningen högre än kakan, 7–8 cm höga och ca 4 cm breda.

Montering

  1. Dela kakan i 2 bottnar.
  2. Bred ut hälften av chokladkrämen på den nedre botten. Lägg på den andra tårtbotten.
  3. Fördela resten av krämen över och runtom tårtan
  4. Sätt vita chokladplattor omlott runt sidorna medan krämen fortfarande är kladdig. Fäst ett band runt tårtan och ställ den gärna kallt en stund. Fördela bären ovanpå tårtan.