Chocolate cupcakes med chokladägg

 12 st

Cupcakes

  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl (2 dl mjöl motsvarar 120 g)
  • 1 dl kakao
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk (3 %)
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl hett vatten

Chokladfrosting

  • 200 g mörk choklad (70 %)
  • 300 g rumsvarmt osaltat smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Till garnering

  • ca 25 godisägg (gärna chokladgodisägg)
  • strössel
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Cupcakes: Blanda socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
  3. Sikta ner mjöl och kakao.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk och olja hastigt i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna med en ballongvisp.
  5. Tillsätt det heta vattnet lite i taget. Blanda till en slät smet.
  6. Fördela smeten i 12 muffinsformar (för 12 port), ställda i en muffinsplåt.
  7. Grädda i mitten av ugnen 16-18 minuter. Testa med provsticka, den ska vara torr. Ta ut och låt svalna helt.
  8. Frosting: Hacka chokladen och smält över vattenbad eller försiktigt i mikron. Låt svalna till rumstemperatur.
  9. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt i en bunke med elvisp. Rör ner chokladen och fortsätt vispa till en slät smet. Ställ frostingen i kylen ca 10 minuter om den känns för lös.
  10. Fyll en spritspåse med frostingen. Spritsa runt två varv, men inte för tjockt, på kanten av varje cupcake.
  11. Till garnering: Garnera med strössel och lägg chokladägg i mitten, som ett fågelbo.