Grön ärtsoppa med örtkräm

 4

Grön ärtsoppa

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 2 dl torrt vin eller mousserande vitt vin
  • 1 l vatten
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 750 g gröna ärter
  • salt
  • peppar

Till garnering

  • finstrimlad lök
  • strimlade örter
  • ätliga blommor

Örtkräm

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 1/2 dl hackade örter (t ex gräslök, mynta, persilja)
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 2 krm salt
Gör så här
  1. Örtkräm: Rör ihop crème fraiche, örter och citronskal. Krydda med salt. Ställ åt sidan.
  2. Soppa: Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i smör i en gryta tills de är mjuka, ca 3 minuter. Tillsätt vinet, men spara gärna 1/2 dl om det är mousserande (för 4 port).
  4. Låt koka upp. Häll sedan på vatten och kycklingfond. Koka upp igen. Tillsätt ärterna och koka ytterligare ca 3 minuter. Lyft upp ca 1 dl ärter och spara till garnering (för 4 port).
  5. Mixa soppan slät och skummig med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev det sista mousserande vinet.
  6. Lägg en klick örtkräm i 4 soppskålar (för 4 port).
  7. Till garnering: Toppa med ärter, strimlad lök, strimlade örter och gärna ätliga blommor. Slå på soppan och servera genast.