Fylld svamp

03well_mushroom-custom1Ingredienser

  • 1 stor gul lök, små tärningar
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 msk olivolja, plus extra för att pensla
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 2,2 dl kokt brunt ris
  • 1 burk linser, avrunna och sköljda
  • 4 msk ströbröd
  • 1,1 dl  grönsaksbuljong
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 msk färsk timjanblad plus extra till garnering
  • 6 portobello svamp, stjälkar och gälar tas bort
  • 1 tomat, skivad i tunna skivor
  • Havssalt
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader

2. I stor stekpanna, stek löken och cashewnötter med 2 msk olivolja på medelhög värme. Krydda med salt och peppar och stek tills löken är mjuk och lätt brynt. Tillsätt vitlök och låt koka ett par minuter.

3. I en stor skål kombinera lökblandning, brunt ris, linser, ströbröd, grönsaksbuljong, basilika och timjan. Blanda och smaka av med salt och peppar. (Fyllningen kan göras upp till tre dagar i förväg och förvaras täckt i kylskåp.)

4. Pensla båda sidor av svampen lätt med olivolja och placera ovansidan nedåt på en oljad plåt eller i ugnsfast form. Fyll svamparna med ca 1 dl fyllning, och tryck sedan på en skivad tomat ovanpå fyllningen. (Svampen kan fyllas och läggas på en bakplåt dagen innan du planerar att baka och servera dem.)

5. Grädda i cirka 30 minuter eller tills fyllningen är brynt och svamp börjar släppa juice. Garnera med extra färsk timjan blad.