TOMATSÅS
- 700 g passerade tomater
- 2 msk olivolja
- 1 liten gul lök, delad
- 1 kvist basilika
- 0,5 tsk salt
- 1 nypa socker
BÉCHAMELSÅS
- 2 msk smör
- 2-3 msk idealmjöl
- 4 dl mjölk
- 0,25 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 0,25 tsk muskotnöt, mald
FYLLNING
- 500 g aubergine
- 0,5 tsk salt
- 125 g ricotta
- 125 g mozzarella, skuren i små, små bitar
- 1 ägg
- 1 dl parmesanost, riven
- salt och svartpeppar
- olivolja till stekning
SERVERING
0,5 dl parmesanost att strö över
Gör så här
- Tomatsås
Värm upp olivolja i en kastrull och lägg i löken med snittytan nedåt. Låt löken fräsa i några minuter, tills den fått lite färg. Häll i tomater, basilika, salt och en nypa socker. Koka upp och smaka av med ev.ytterligare lite salt. - Koka tomatsåsen på låg värme i 30 minuter. Ta upp löken som kastas. Ställ åt sidan.
- Béchamelsås
Smält smöret i en kastrull, gärna en med beläggning. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan
med mjölk under oavbruten vispning. Tillsätt salt, peppar och muskot och låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Såsen ska inte vara alltför tjockflytande. Smaka av med salt, peppar och muskot. - Fyllning
Skölj auberginen och skär den i små, små tärningar. Lägg tärningarna i en skål, strö över salt och låt stå i 30 minuter. Häll bort den beska vätskan och torka av lite lätt med hushållspapper. - Hetta upp olivolja i en stekpanna, tillsätt auberginen och stek den i ca 5 minuter eller tills den mjuknat. Häll över auberginebitarna i en skål och låt dem svalna.
- Blanda ner ricotta och mozzarella i skålen med auberginebitarna, tillsätt ägg och parmesan, blanda noga samman och smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp lättsaltat vatten och koka pastan tills ca 3-4 minuter av pastans koktid kvarstår. Spola snabbt av pastan med kallt vatten så att koktiden stannar.
- Täck botten på en ugnsform med lite tomatsås. Fyll pastasnäckorna med fyllningen och ställ dem i ugnsformen med den öppna sidan uppåt. Fördela resterande tomatsås och béchamelsås över snäckorna. Strö över parmesanost. Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.