Torsk med potatis och äggsås i kastrull

Tid: ca 50 min, Ugn: 200 grader

4 portioner

Ingredienser

  • 4 bitar torskryggfilé (à 125 g)
  • 2 tsk salt
  • 700 g fast potatis
  • 100 g purjolök (den vita delen)
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • smör (till formen)
  • 2 krm peppar
  • 2 msk finskuren dill (+ extra till garnering)
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 4 ägg
  • 1 – 2 dl finriven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Krydda torsken med hälften av saltet runt om.
  3. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Ansa, skölj och skiva purjolöken tunt.
  4. Koka upp vatten, grädde och buljongtärning i en kastrull.
  5. Lägg ner potatis och purjolök i en smord ugnsform eller gryta. Krydda med peppar och resterande salt. Häll över buljongen. Sätt på lock eller täck med folie. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  6. Ta ut formen. Lägg i torsk, dill och citronskal. Ställ in ytterligare 10 minuter.
  7. Hårdkoka äggen. Spola dem sedan kallt. Skala och finhacka äggen.
  8. Toppa med ägg, pepparrot och dill.