Potatis- och purjolökssoppa

den

Tid: ca 30 min

4 portioner

potatis-och-purjolokssoppa-med-rostade-notter-7178Ingredienser

  • 4 potatisar (ca 350 g)
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök (à ca 300 g)
  • 1 msk smör
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 1 l vatten
  • 1/2 dl hasselnötter
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och skiva potatis, lök och purjolök (även det gröna).
  2. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull. Tillsätt kycklingfond och vatten. Koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter.
  3. Rosta under tiden hasselnötterna i en torr stekpanna. Låt svalna. Hacka nötterna grovt och blanda med persilja och citronskal.
  4. Blanda ner crème fraichen i soppan och mixa slät med stavmixer. Krydda med salt och peppar.
  5. Häll upp soppan i skålar och servera med nöthacket.