Torskrygg med örttäcke

  • 800 g torskrygg eller torskfilé
  • 2 msk pinjenötter, rostade
  • 1 dl ströbröd
  • 1 liten klyfta vitlök, pressad
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 dl olivolja
  •   salt och svartpeppar
  •   vatten och salt
  • 4 tomater, skurna i små tärningar
  • 4 sardellfiléer i olja, skurna i små bitar
  • 2 msk kapris
  • 2 msk persilja, finhackad
  • ca 0,5 tsk salt
  • 3 msk olivolja
  •   salt och svartpeppar
  • Matkorn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda 0,5 dl salt med 0,5 liter vatten, rör om tills saltet löser sig. Lägg torskryggen i saltlagen i 15 minuter.
  3. Skölj sedan snabbt av den i kallt vatten och torka av med hushållspapper.
  4. Ställ in fisken i ugnen i 5 minuter, ta ut och häll av det avrunna vattnet.
  5. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, rör hela tiden och passa noga så att de inte bränns vid.
  6. Häll ströbrödet i en skål, pressa ner vitlöken och rör sedan i kryddor, nötter och olivolja.
  7. Salta och peppra på fiskens båda sidor och lägg den i en smord ugnsform, fördela sedan örtröran på fisken och droppa över olivolja. Ställ in formen mitt i ugnen, i ca 15-20 minuter.
  8. Koka matkornen enligt anvisningarna på paketet
  9. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Lägg i tomatbitar, sardeller, kapris, persilja och salt. Låt såsen puttra i ca 5-10 minuter. När såsen kokat samman lite, smaka av med salt och peppar. Ställ pannan åt sidan.
  10. Servera fisken med den goda såsen, matkorn och med en fräsch sallad på en assiett bredvid.