- 800 g torskrygg eller torskfilé
- 2 msk pinjenötter, rostade
- 1 dl ströbröd
- 1 liten klyfta vitlök, pressad
- 1 dl persilja, finhackad
- 2 tsk torkad timjan
- 1 dl olivolja
- salt och svartpeppar
- vatten och salt
- 4 tomater, skurna i små tärningar
- 4 sardellfiléer i olja, skurna i små bitar
- 2 msk kapris
- 2 msk persilja, finhackad
- ca 0,5 tsk salt
- 3 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- Matkorn
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda 0,5 dl salt med 0,5 liter vatten, rör om tills saltet löser sig. Lägg torskryggen i saltlagen i 15 minuter.
- Skölj sedan snabbt av den i kallt vatten och torka av med hushållspapper.
- Ställ in fisken i ugnen i 5 minuter, ta ut och häll av det avrunna vattnet.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, rör hela tiden och passa noga så att de inte bränns vid.
- Häll ströbrödet i en skål, pressa ner vitlöken och rör sedan i kryddor, nötter och olivolja.
- Salta och peppra på fiskens båda sidor och lägg den i en smord ugnsform, fördela sedan örtröran på fisken och droppa över olivolja. Ställ in formen mitt i ugnen, i ca 15-20 minuter.
- Koka matkornen enligt anvisningarna på paketet
- Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Lägg i tomatbitar, sardeller, kapris, persilja och salt. Låt såsen puttra i ca 5-10 minuter. När såsen kokat samman lite, smaka av med salt och peppar. Ställ pannan åt sidan.
- Servera fisken med den goda såsen, matkorn och med en fräsch sallad på en assiett bredvid.