Farrosallad med sparris, päron och nötter

 4

Sallad

  • 2 dl farro eller matvete
  • 1 knippe sparris (à 250 g)
  • 1 liten fänkål (à 250 g)
  • 1 dl skalade hasselnötter
  • 2 tsk japansk soja
  • 250 g små tomater (gärna olika färger)
  • 1 päron
  • 1 rödlök
  • 1 påse blandade salladsblad (à 65 g)

Örtvinägrett

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk hackad persilja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm peppar

Avokado- och bönröra

  • 1 förp stora vita bönor (à 400 g)
  • 2 mogna avokador
  • 1 msk tahini (sesampaste)
  • 2 msk hackad koriander
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • ev 2 msk vatten
Gör så här
  1. Sallad: Koka farron eller matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  2. Bryt bort den nedre torra delen på sparrisen. Skär sparrisen i 3 delar.
  3. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av och lägg sparrisen i isvatten tills den är kall.
  4. Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin eller med en osthyvel. Lägg ner i isvattnet så den blir krispig.
  5. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Tillsätt sojan och låt koka in. Låt svalna.
  6. Örtvinägrett: Blanda samtliga ingredienser i en skål. Krydda med flingsalt och peppar.
  7. Avokado- & bönröra: Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon.
  8. Mixa bönor och avokado med tahini, koriander, citronjuice, salt och peppar och eventuellt med vatten.
  9. Sallad: Halvera tomaterna. Dela, kärna ur och skär päronet i skivor. Skala, dela och skiva löken tunt.
  10. Lyft upp sparris och fänkål och lägg på hushållspapper.
  11. Blanda farro eller matvete, sparris, fänkål, tomater, päron, rödlök och salladsblad med vinägretten. Lägg upp på ett fat, strö över nötterna. Bjud salladen med avokado- och bönröra.