Örtrisotto

den

En matig och smakrik vegetarisk örtrisotto med pistagenötspesto. Med avorioriset blir rätten extra näringsrik. (Avorioris är ett specialbehandlat ris med gulaktig färg och högt näringsinnehåll.)

örtrisottoTid: 45 min

För 4 personer

Ingredienser

Gör så här

  1. Koka först primörerna: Lägg primörerna i en kastrull med kokande, lättsaltat vatten. Låt dem koka hastigt så behåller de sin krispighet. Häll av vattnet och lägg primörerna i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Gör risotton: Hacka löken och en vitlöksklyfta. Hetta upp olivolja och smör i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken och vitlöken tills den blir mjuk. Strö över riset och låt det fräsa med tills det blir genomskinligt. Koka upp 1 liter vatten bredvid under tiden.
  3. Häll vinet på riset och låt det koka in. Späd med lite av det kokande vattnet i taget och låt riset svälla under ständig omrörning på medeltemperatur.
  4. Efter 15-20 minuter börjar vätskan ta slut. Kontrollera då riset. Det ska vara mjukt på insidan och ha en liten kärna i mitten.
  5. Hacka basilikan, persiljan och vitlöken och lägg i en bunke. Krossa pistagenötterna grovt i en mortel. Vänd ned dem i örterna tillsammans med parmesanosten och olivolja.
  6. Rör ned pistagenötspeston i risotton och smaka av med salt och peppar. Vänd ned de kokta grönsakerna och hetta upp risotton hasigt. Servera.