Papas Arrugadas

Papas Arrugadas, skrynkliga potatisar, gjordes ursprungligen av spanska sjöfarare De använde havsvatten när de kokade potatisen, därav den höga salthalten i potatisvattnet. Servera potatisen som tapas med en kryddig chilisås att dippa i.

Tid: 45 min

Papas arrugadas

Ingredienser

  • 1 kg potatis, små, tex Princess
  • 3,5 dl salt
  • 1,5 l vatten

Mojo

  • 1 st chili, medelstor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 st paprika, inlagd
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 msk citronsaft
  • salt
  • 1 dl olivolja

 

Gör så här

1. Tvätta potatisarna, låt skalet vara kvar. Koka upp salt och vatten och lägg i potatisen. Den kommer att flyta i grytan på grund av vattnets höga salthalt. Koka tills potatisen är nästan genomkokt.

2. Gör under tiden såsen. Kärna ur chilin och skala vitlöken. Skär i små bitar och mixa alla ingredienser utom olivoljan. Häll slutligen i olivoljan lite åt gången under fortsatt mixning.

3. Häll av nästan allt vatten ur potatisgrytan, sänk värmen på spisen och ställ tillbaka grytan utan lock. Låt vattnet ånga bort så att potatisen torkar. Skaka kastrullen då och då. Stäng av plattan, lägg hushållspapper eller en handduk över potatisen i fem minuter. Nu är potatisen skrynklig och har ett lager med salt på sig.

4. Servera potatisen med den kryddiga såsen.