Svamprisotto

den

En krämig svamprisotto som du enkelt varierar smaken på genom att använda olika svampar och byta parmesanost mot västerbottenost. Din krämiga risotto med svamp blir extra god om den får vila någon minut innan servering.

4 Portioner

SvamprisottoIngredienser

  • 600 g blandad svamp t ex ostronskivling, shiitake och champinjoner
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 dl avorioris
  • 8 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten eller fond)
  • 1 dl vitt vin
  • ca 2 dl riven parmesanost eller västerbottenost
  • 1 msk smör
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Ansa svampen och skär i mindre bitar. Hetta upp oljan i en panna och fräs svampen.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken. Smält matfettet i en kastrull och fräs löken under omrörning och rör ner riset. Blanda väl så att alla riskornen får en hinna av matfett.
  3. Koka upp buljongen. Späd med hälften av den heta buljongen och vinet. Koka upp och sjud tills all buljong kokat in.
  4. Späd med resten av buljongen och sjud under omrörning då och då tills nästan all vätska kokat in.
  5. Blanda i osten och svampen, klicka ner smöret och smaka av med salt och peppar.
  6. Låt risotton stå och ”vila” några min innan den serveras med sallad, bröd och grön sparris.