Spanska grillade grönsaker, fantastiskt gott med en brödbit och ett glas spanskt vin till. Kan ätas som ensam rätt eller till grillat kött.
För 4-6 personer
- 2 röda paprikor
- 2 gula paprikor
- ½ butternutsquash eller 500 g sommarpumpa
- 2 rödlökar
- oskalade
- 2 silverlökar
- oskalade
- 4 medelstora kvisttomater
- 1 1/4 dl extra fin jungfruolja
- helst spansk
- Havssalt efter smak
- Nymald svartpeppar efter smak
Gör så här
- Ugn 240 grader.
- Dela paprikorna på längden, skär genom stjälken.
- Låt stjälken vara kvar men ta bort hinnor och kärnor.
- Skär squashen eller pumpan i 2½ cm stora skivor eller bitar.
- Skär lökarna tvärs över i halvor, låt rötterna och blasten vara kvar. Låt också skalet vara kvar – det ger extra färg och smak och gör att löken behåller formen.
- Låt tomaterna sitta kvar på kvisten och vara hela.
- Lägg alla grönsakerna med den skurna sidan upp i en stor lätt oljad långpanna. Droppa hälften av oljan över grönsakerna och strö över salt och peppar.
- Rosta i övre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills grönsakerna har blivit rynkiga, doftar gott och är mjuka.
- Droppa över resten av oljan och servera grönsakerna heta, varma eller ljumma. Ät dem mede fingrarna, ta bort skalen rötterna och stjälkarna.