Spanska grillade grönsaker

den

 

Spanska grillade grönsaker, fantastiskt gott med en brödbit och ett glas spanskt vin till. Kan ätas som ensam rätt eller till grillat kött.

För 4-6 personer

Spanska grillade grönsakerIngredienser

  • 2 röda paprikor
  • 2 gula paprikor
  • ½ butternutsquash eller 500 g sommarpumpa
  • 2 rödlökar
  • oskalade
  • 2 silverlökar
  • oskalade
  • 4 medelstora kvisttomater
  • 1 1/4 dl extra fin jungfruolja
  • helst spansk
  • Havssalt efter smak
  • Nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Ugn 240 grader.
  2. Dela paprikorna på längden, skär genom stjälken.
  3. Låt stjälken vara kvar men ta bort hinnor och kärnor.
  4. Skär squashen eller pumpan i 2½ cm stora skivor eller bitar.
  5. Skär lökarna tvärs över i halvor, låt rötterna och blasten vara kvar. Låt också skalet vara kvar – det ger extra färg och smak och gör att löken behåller formen.
  6. Låt tomaterna sitta kvar på kvisten och vara hela.
  7. Lägg alla grönsakerna med den skurna sidan upp i en stor lätt oljad långpanna. Droppa hälften av oljan över grönsakerna och strö över salt och peppar.
  8. Rosta i övre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills grönsakerna har blivit rynkiga, doftar gott och är mjuka.
  9. Droppa över resten av oljan och servera grönsakerna heta, varma eller ljumma. Ät dem mede fingrarna, ta bort skalen rötterna och stjälkarna.